Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete

+36 (30) 304 5690 info@mcdsz.hu Személyes adatlapom Online Tanfolyam

Julius Caesar és Pató Pál képzelt beszélgetése

A válságoktól viharos napjaink kiszolgáltatott munka világában még soha nem volt annyira, és akkora szükség a munkahelyéről felelősséggel gondolkodó munkavállalókra – akik szakszervezetbe tömörülve közösen gondolkodnak és gondoskodnak saját sorsukról – mint manapság.

Sokan sajnos még ezekben a nehéz időkben sem igazán értik és érzik át annak a felelősségnek a súlyát, amit a saját hova- vagy sehova tartozásuk, az „ügyhöz” való morális hozzáállásuk, és az ebből adódó felelősségük vagy felelőtlenségük okozhat és okoz is. Elsősorban Nekik készült az alábbi dialógus, amely megírásának legfőbb célja az összefogásra való buzdítás volt.

A párbeszédben Julius Caesar (mint MCDSz-es tisztségviselőjének) és Pató Pál (mint egy cég munkavállalójának) beszélgetése zajlik a szakszervezetről. Miért pont Ők?

Mert… a híres római hadsereg és Julius Caesar történelmi személye hűen tükrözi a szervezés – mint emberek „csapatokba”, „csoportokba” való toborzásának és összefogásának – jelentőségét. Ne légiókra, fegyveres csapatokra gondoljunk most, hanem annál is inkább ezek történeteiben rejlő tanulságokat keressük meg: a római hadsereg a sorsdöntő ütközetek előtt szervezett és ütőképes csapatokat toborzott annak érdekében, hogy a legkisebb veszteséggel a lehető legtöbbet hozzák ki a rendelkezésükre álló munícióból. E szerveződésnek éppolyan fontos szerepe van napjaink munkavállalóinak életében, mint a letűnt idők harcosainak sikereiben. A vállalatok munkavállalói éppen úgy a „túlélésért” küzdenek, miként egy ellenséges környezetben tevékenykedő hadsereg.

A szakszervezet nem más tehát, mint egy „erő”, amely a munkavállalóknak a segítségére lehet abban, hogy elérjék céljaikat, érvényesíthessék érdekeiket, illetve az ehhez szükséges eszközöket megteremthessék.

Ki ne ismerné pedig a beszélgetés másik szereplőjét, Petőfi Sándor – magyar nemzeti hősünk – Pató Pálját, akiről költőnk hasonló című versében a következőképp fogalmazott:

Ő magyarnak születék,

S hazájában ősi jelszó:

„Ej, ráérünk arra még!”

Szinte magáért beszél ez az apró, ám annál lényegre törőbb idézet, mert megítélésem szerint e sorok mondanivalója sajnos egy- az egyben átültethető napjaink egynéhány öntudatát vesztett, és megfélemlített magyar munkavállalójára (tisztelet a kivételnek ugye!).

Járási Tamás
az MCDSz elnöke

Íme a beszélgetés:

 

Lapozni az alsó nyilakkal lehet ! (A teljes betöltődést nem kell megvárni.)

A bemutató jobb alsó ikonjára kattintva a prezentáció teljes képernyőn jelenik meg!