Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete

+36 (30) 304 5690 info@mcdsz.hu Személyes adatlapom Online Tanfolyam

Reálbéremelés a Bosch -nál

Robert Bosch Elektronika Kft.2015 év végén egységes 10 %-os alapbér-emelési javaslatot terjesztettünk elő a
munkáltató (Robert Bosch Elektronika Kft.) részére a 2016. évi bérekre vonatkozóan. A Munkáltató az MCDSz 10 %-os alapbér-fejlesztési javaslatára „elfogadhatatlan kategóriaként” tekintett, mivel nem tartották indokoltnak annak végrehajtását a korábbi évek reálbéremeléseire tekintettel.

Annak érdekében, hogy a 2016. évi béremelés mértéke ne az infláció mértékével megegyező, vagy attól kevesebb legyen, hanem attól jóval magasabb, aláírásgyűjtést szerveztünk a dolgozók körében.

Véleményünk szerint – a munkavállalók igényét alátámasztó – az összegyűlt majd kétezer aláírás eredményeként is nyugtázható, hogy a 2016. évi alapbéremelés mértéke (5,5%) az előző évi inflációt (2015-ben a fogyasztói árak átlagosan 0,1%-kal mérséklődtek az előző évhez képest) jelentős mértékben meghaladja, így nem csupán inflációkövető béremelésre került sor, hanem reálbéremelést sikerült elérni.

Úgy gondoljuk, hogy a következő években ettől többet is ki lehet majd hozni, ha az év végi aláírásgyűjtés kapcsán a közös cél érdekében szolidaritást vállaló majd kétezer munkavállalóhoz csatlakozni fog az elmúlt év végén nevüket fel nem vállaló dolgozók köre is.

Bár sajnos most még a munkavállalói kollektívának nem sikerült kiharcolnia a szakszervezetünk által célként kitűzött 10 %-os alapbéremelést, ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy az aláírásgyűjtéssel történt kollektív megmozdulás eredményként is elért 5,5 %-os alapbéremelés ékes példája annak, hogy mi Munkavállalók, közös fellépéssel és szolidaritással hatékonyan tudjuk érvényesíteni érdekeinket, amelyet a jövőben egyre tudatosabban kell gyakorolnunk majd!