Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete

+36 (30) 304 5690 info@mcdsz.hu Személyes adatlapom Online Tanfolyam

Szakszervezet 3.0

 megosztottság(1989-napjainkig)

 A rendszerváltozás eredményeként a szakszervezetek visszanyerték függetlenségüket. Élve az új  egyesülési törvény lehetőségével a szakszervezeti mozgalomban beköszöntött a pluralizmus  időszaka. Az egymással versengésre kényszerített szakszervezetek már köthettek kollektív  szerződéseket, sőt sztrájkolhattak is, de a munkavállalók helyzetén mindez nem sokat változtatott.  A taglétszám az elmúlt több mint húsz évben, jelentős részben a megosztottság miatt 10% alá esett.  Az egymással versengő szakszervezetek kényszeredetten akarták megválaszolni a „Mit ad a  szakszervezet” kérdését. Ennek vetették alá a költségvetésüket is. A tagdíjak nagyobb hányada még  mindig az alapszervezeteknél kerül visszaosztásra. A megosztottság miatt szinte teljesen megszűnt  a szakértői bázis, a tisztségviselők képzése és a tömegeket elérő kommunikációs lehetőség.

Sok helyen a munkáltatók adnak pénzt a munkahelyi szakszervezeteknek, hogy a régi beidegződés szerinti szolgáltatások (segélyezés, kirándulások szervezése, mikuláscsomag stb.) nyújtásával megosszák és gyengítsék az érdekvédelmi célokat megvalósítani akaró szakszervezeteket.

Jelen állapotok passzív elfogadása a legfőbb oka annak, hogy ma kiszolgáltatottak és keveset keresnek a magyar munkavállalók. Ezért az MCDSz új stratégiát alkotott, amelynek aktív megvalósításával a tagjaink képesek lesznek jelen sorsukon változtatni.