Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete

+36 (30) 304 5690 info@mcdsz.hu Személyes adatlapom Online Tanfolyam

Hogyan távolítsunk el egy munkajogi védelemben részesülő szakszervezeti tisztségviselőt?

Szakszervezeti tisztségviselőMegtörtént eset.

Mint tudjuk, amikor a munkáltató rendes felmondással akar megválni egy olyan dolgozójától, aki egyébként védett szakszervezeti tisztségviselő – nos, ebben az esetben a szakszervezetnek előzetes egyetértési joga van az intézkedés végrehajtására nézve. Tehát a munkáltatónak meg kellene kérnie előzetesen a szakszervezet jóváhagyását.

De a munkáltató ezt az esetek döntő többségében nem teszi, mert sejti, hogy a szakszervezet nem támogatná. Tegyük fel, hogy a dolgozó nem akar közös megegyezéssel (sem más módon) távozni, és azt is tudjuk, hogy erre kényszeríteni sem lehet, mert az jogsértő lenne.

Mit tesz ekkor a munkáltató?

A dolgozó kezébe ad egy azonnali hatályú felmondást. Ehhez a munkáltatónak természetesen joga van (ennek nem feltétele a szakszervezeti jóváhagyás), a dolgozó pedig

  1. vagy tudomásul veszi, lemondva a jogorvoslatról,
  2. vagy pedig nem veszi tudomásul és 15 napon belül megtámadni szándékozik az azonnali hatályú felmondást az illetékes munkaügyi bíróságon.

Első esetben az ügy lezárult, a munkáltató nyert, a dolgozó veszített. A második eset az érdekes igazán: a munkáltató közvetlenül az azonnali hatályú felmondás átadását követően felajánlja a dolgozónak, hogy esetleg visszavonható az azonnali hatályú felmondás és legyen helyette ún. közös megegyezés a munkaviszony megszüntetésének módja. Noha a dolgozó nem akart távozni a cégtől, most mégis KÉNYSZERHELYZETBE KERÜL. Két rossz közül választhat: vagy simán kirúgják, vagy – hogy ezt elkerülje – KÉNYTELEN(?) aláírni a közös megegyezést, ami mégis csak kedvezőbb módja a távozásnak, mint a kirúgás. Ha nincs közös megegyezés, úgy érvényben marad az azonnali hatályú felmondás.

(Itt bizony felmerül a kényszerítés bizonyos módja! Véleményünk szerint azonnali hatályú felmondás fenyeget, eléggé egyértelműen!! Igaz ugyan, hogy a dolgozó a kirúgást megtámadhatja a Bíróságon kártérítést követelve, de mikor lát ő majd abból pénzt? Évekig tarthat egy ilyen munkaügyi per és ki tudhatja a kimenetelét 100% biztosan?)

Munkajogi védelemA közös megegyezés viszont – megfelelő tartalom esetén – ennél sokkal kevésbé hátrányos, főleg, ha a munkáltatót sikerül rávenni még egy tisztes végkielégítés fizetésére is – ami ugye az azonnali hatályú felmondás esetében főszabály szerint nem jár.

A munkáltató az utóbbi esetben is elérte célját: sikeresen megszabadult a nem kívánt dolgozótól – esetleg több-kevesebb pénzébe került, de az ügy ezzel véglegesen le van zárva. A közös megegyezés megállapodás természetesen titkos. A többi munkavállaló csak annyit látott az egészből, hogy lehet itt védett szakszervezeti tisztségviselő valaki, mégis eltávolítható a „rendszerből”. Hát aki csak mezei dolgozó, az meg pláne.

A dolgozó nem járt jól ugyan, de feltehetően kevésbé jár rosszul. De ne feledjük, ő egyáltalán nem akart távozni a cégtől és a törvény is védte (elvileg). Mégis távozni kényszerült. Ki vállal ezek után szakszervezeti tisztséget?

Nagy János érdekvédelmi alelnök