Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete

+36 (30) 304 5690 info@mcdsz.hu Személyes adatlapom Online Tanfolyam

Tizedmegoldás a béremelés

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint jövőbe mutató kezdeményezés, de “tizedmegoldás” az, hogy január 1-jétől bevonták a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőket is a pedagógus-előmeneteli rendszerbe.

    Szűcs Viktória az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában arról beszélt, hogy bár jóval több pénzt kapnak a diplomás bölcsődei nevelők, az intézkedés jellemzően csupán a vezetőket és a szaktanácsadókat, a dolgozók tizenegy százalékát érinti.
A szakszervezeti elnök kiemelte, hogy még nagyon fiatal a diplomás képzés a területen: az első csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszak 2009-ben indult. Másfelől, sokan szeretnének diplomát szerezni, ezt azonban anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé, mivel a pályakezdők alig keresnek többet nettó nyolcvanezer forintnál, de a nyugdíj előtti bér is mindössze száztizenegyezer forint.
Szűcs Viktória szerint a kormánynak egyrészt diplomához kellene segítenie a középfokú végzettségű bölcsődei dolgozókat, másrészt átmenetileg rájuk is ki kellene terjesztenie a pedagógus életpálya középfokú bértábláját.
A szakszervezeti elnök szóvá tette, hogy a technikai munkatársak – például az adminisztratív területen vagy az élelmezésben dolgozók – bérének emelése még tervezetek szintjén sem merült fel.

Forrás: MTI