Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete

+36 (30) 304 5690 info@mcdsz.hu Személyes adatlapom Online Tanfolyam

A vasutas szakszervezetek nem fogadják el a MÁV bérajánlatát

A vasutas szakszervezetek nem fogadták el a MÁV új bérajánlatát, azonban egyelőre elhalasztják a tervezett sztrájk bejelentését, ugyanis bíznak a további tárgyalások eredményességében – mondta el a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke a bértárgyalásokat követően hétfőn az MTI-nek.

    Meleg János kiemelte: a bértárgyaláson megfogalmazták, hogy a munkabéke megőrzése érdekében melyek a szakszervezetek minimum elvárásai. Egyebek mellett az alapbér emelése, a foglalkoztatásra vonatkozó középtávú megállapodás kidolgozása, életpályamodell kialakítása, valamint a kollektív szerződés bizonyos elemeinek rendezése – ismertette a VSZ elnöke.     Meleg János kiemelte: a szakszervezetek célja, hogy a munkáltató által évi két alkalommal felajánlott 25 000-25 000 forint kifizetés épüljön be az alapbérbe. Ezzel ugyanis a bérfejlesztési szint már nagyjából eléri a szakszervezetek által javasolt minimum 5 százalékos mértéket – tette hozzá.
A kollektív szerződéssel kapcsolatban elmondta, a forgalmi munkakörben dolgozók létszáma nem elegendő. A szakszervezetek tavaly már megállapodtak a munkáltatóval abban, hogy a Budapesthez és a főváros agglomerációjához tartozó vonalakon a forgalmi munkakörben dolgozók műszakpótlékja 30-ról 40 százalékra emelkedjen. A szakszervezetek ezt a megállapodást a jelenlegi bértárgyalásokon országos szintre akarják kiterjeszteni – fejtette ki a VSZ elnöke.
Meleg János leszögezte: a szakszervezetek a munkáltató jelenlegi javaslatát nem tudják elfogadni, azonban folytatják a tárgyalásokat. Ha azonban rövid időn belül nem születik érdemi megállapodás, akkor sztrájkot hirdetnek – tette hozzá.

Forrás: MTI