8. Az összefogás előnyei II.

Karácsony Szilárd (MCDSz tagja): MUNKAKÖNYV

Az összefogás előnyei II.

  1. Az összefogás jelentősen csökkenti az egyén kockázatát. Ezzel szemben például az egyéni jogorvoslat az érintett teljes kockázatvállalása mellett valósul csak meg. A jog biztosítja a munkavállalói szervezetet képviselő tisztségviselők védelmét. Tehát a társai érdekeit képviselők is sokkal kisebb kockázatot vállalnak, mintha önállóan, egyéni elvárásaikat közvetítenék. (A tisztségviselők sajátos helyzetének egy külön fejezetet szenteltünk.)
  2. A kollektív jog is csak akkor ér valamit, ha élni tud vele az adott közösség. Ezért van szükség szakértelemre. Méghozzá olyan speciális szakértelemre, amely a munkáltatókkal folytatott alkudozásban nélkülözhetetlen.

A szakszervezet az egyéntől csak a kockázat nagyobbik részét és a szakértelem terhét tudja levenni, a felelősséget nem.

  1. Az összefogásban rejlő másik komoly előny, hogy lehetőséged nyílik a szakértelem megszerzésére, méghozzá megfizethető teher mellett. Mit értek megfizethető teher alatt? Természetesen a szakszervezeti tagdíjat. Erre szintén egy későbbi fejezetben térünk ki részletesen, hiszen a tagoknak a tagdíjhoz való viszonya alapvető kérdés.
  2. Az ember társas lény, ezért mindannyiunk természetes igénye, hogy örömeinket és bánatunkat megosszuk a hozzánk közel állókkal. Ez igaz a munkatársainkra is, hiszen a statisztikák szerint több időt töltünk velük, mint a családtagjainkkal. Névnapok és más ünnepek gyakran sarkallnak bennünket a munkán kívüli együttlétre. Mondhatnád: ehhez nincs szükség szakszervezetre, hiszen ott is működnek jó közösségek, ahol a tudatos és szervezett összefogás (szakszervezet) nincs jelen. Ez igaz, de egy jól működő közösség vajon miért ne élne a kollektív jogaival? Arról nem is beszélve, hogy hagyományainál fogva a szakszervezet sok olyan közösségi feladatot is ellát, amelynek pótlása más módon szinte elképzelhetetlen. A munkahelyi közösségi lét minősége is csak rajtunk — munkavállalókon —, és az általunk választott tisztségviselőkön múlik.
  3. Az összefogásból adódó hatodik előnyt azok a szolgáltatások jelentik, amelyeket szintén a szervezett sokaság tud csak előteremteni. Ha visszatekintünk az időben, nyilvánvalóvá válik, hogy a különféle szolgáltatásoknak is igen komoly múltja van. A munkavállalók eleinte csak egymás megsegítésére hozták, és hozhatták létre érdekvédelmi egyesüléseiket. Ebből nőtte ki magát a szakszervezeti mozgalom, természetesen megtartva az önsegélyezés és a tagoknak nyújtott szolgáltatások más módjait is. A szakszervezetet minősíti az is, hogy az érdekvédelmen túl milyen más módon tudja segíteni az önhibájukon kívül bajba került tagjait. A szervezett összefogás erre is megoldást jelent.

Mint említettem, a felsorolt hat legfontosabb szempont csak az összefogásban rejlő rendkívül nagy lehetőségeket jelent, de önmagában mégis csak lehetőségeket rejt. Ábrázoljuk mindezt a rajzunkon! Az ÁLLAM és CÉGEK feliratokat tartalmazó két téglalap közé rajzoljunk be egy harmadikat, és írjuk bele: SZAKSZERVEZETEK, majd ábrázoljuk a szakszervezeti és munkáltatói szövetségeket is.

Munkaerő-piac
Íme a munkaerő-piac összes szereplője

Majd kifelejtettem! Ezzel sincs vége, hisz itt állunk az Európai Unió kapujában. Az európai államok létrehozták saját szövetségüket azzal a céllal, hogy versenyt tudjanak tartani a világpiac többi szereplőjével. Ahhoz, hogy az EU-ban a munkáltatók és a munkavállalók is tárgyalóképesek legyenek, létrehozták saját nemzetközi szervezeteiket. Hisz nem hagyható ki egyetlen olyan szint sem, ahol sorsunkat befolyásoló döntések születnek.

Ha az ábrát figyelmesen megnézzük, kiderül, hogy a munkavállalói összefogás megteremtheti a valódi szerződés megkötéséhez szükséges partnerviszonyt. A szakszervezetben megnyilvánuló összefogás az egyedüli lehetőség számodra, hogy társaiddal együtt, képviselőid segítségével egyenrangú partnere legyél a cégeknek és az államnak. Ezt ábrázolják a vízszintes nyilak.

Úgy gondolom, közösen megtaláltuk a választ arra a sokszor feltett kérdésre: miért érdemes szakszervezeti tagnak lenni?

Minden munkavállalónak egyéni gazdasági és
szociális érdeke, hogy szakszervezeti tag legyen.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess legfrissebb híreinkről, szolgáltatásainkról.

Elérhetőségünk

© Copyright 2016. Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete Minden jog fenttartva.

Weboldal készítés