Szakszervezeti titokVálaszolj magadnak őszintén az alábbi három kérdésre:

  1. Elégedett vagy a fizetéseddel?
  2. Érezted már kiszolgáltatottnak magad a munkahelyeden?
  3. Hajlandó lennél tenni azért, hogy többet kereshess és ne légy kiszolgáltatott a munkáltatódnak?

Csak akkor olvasd tovább, ha a harmadik kérdésen alaposan elgondolkodtál!

Az első két kérdést sajnos viszonylag könnyű megválaszolni, mert ma Magyarországon a bérből élők nagyon nagy többsége alulfizetett, a munkahelyén pedig kiszolgáltatottnak érzi magát.

A harmadikra viszont sokkal nehezebb jó választ adni, mert ugyan mit is tehetnél azért, hogy megváltozzanak a körülmények? Hiszen bárki kicsit is kinyitja a száját, hamar utcán találhatja magát. Ma ez a leosztás. De ennek tényleg így kell maradnia? Sőt, azt tapasztaljuk, hogy napról-napra romlik a helyzet, mert ha senki sem tesz a munkáltatók akarata ellen, akkor azok egyre többet fognak követelni, egyre kevesebbért. De ezt Te is tapasztalod a bőrödön.

Ha voltál már dühös a tehetetlenséged miatt, akkor bizony Te is szeretnél változtatni, legfeljebb nem tudod, hogyan fogj hozzá. Vagy lehet, hogy már belevágtál, de kudarc lett a vége. Lehet bármit tenni ebben a helyzetben? Ez bizony a legnehezebb kérdés.

Ez az MCDSz honlapján hetente új fejezetekkel megjelenő sorozat (blog) pontosan azoknak készül, akik változtatni szeretnének, de nem akarnak, vagy tudnak kockáztatni.

Vágjunk bele, mert a baj már adott, ezért minél előbb kezdjük, annál hamarabb születik meg az eredménye!

  1. Ha változtatni akarsz, tudnod kell, hogyan érheted el.

Az első lépés, hogy hinned kell abban, hogy igenis lehet változtatni. Vannak, akik erre azt mondják, hogy már próbálták, de esély sincs rá, hogy a munkáltatóval szemben bármit is elérjenek a munkavállalók. Ez nincs így!

Ha az eddigi próbálkozásaitok nem sikerültek, akkor bizonyára valamit nem jól csináltatok. Az érdekvédelem, mert arról beszélünk, bizony egy szakma. Aki pedig nincs birtokában a szakmai fogásoknak, az jobb, ha bele sem vág, mert annak nem lesz jó vége.

A rendszerváltás óta eltelt huszonöt évnek az egyik legnagyobb hibája, hogy a munkavállalóknak senki sem mondta el, hogy miként lehetnek sikeresek a megváltozott körülmények, kapitalista viszonyok között. Az MCDSz ezt akarja bepótolni. Mert tudás nélkül az ember csak próbálkozni tud. Illetve, ha elég türelme van, akkor a saját kudarcaiból tanulva elsajátíthatja a „szakmát”, de mégiscsak egyszerűbb azoktól megtanulni, akik már tudják, mit, hogyan lehet, kell és érdemes tenni.

Bizony, addig, amíg eredményre lehet jutni, sokat kell tanulnunk és tanítanunk másokat. Ezt tették több mint száz évvel ezelőtti elődeink, akik hidd el, sokkal rosszabb körülmények között vívták ki például a napi nyolcórai munkaidőt. (Ami lassan megint a múlté lesz, ha nem vigyázunk, vagy sok helyen már ma sem igaz. Állítólag, mi magyarok dolgozzunk majdnem a legtöbbet az uniós országokban élők közül.)

Ha pedig tanulni és tanítani kell először, a siker érdekében, akkor ahhoz türelem kell. Ha találkoztál már olyan emberrel, aki gyors eredményt ígért az érdekvédelem terén, akkor az lehet, hogy saját magát és Téged is becsapott, mert az érdekvédelemhez bizony sok türelem és idő kell. De ha jól csinálják, akkor biztosan meghozza az eredményt.

Elég csak azokra az országokra tekintened, ahová mostanában igen sok honfitársunk indul útnak szerencsét próbálni, mert ott egyértelműen jobb a fizetés és nyugodtabb a munka. Ausztriában, Németországban, Angliában mitől mások a körülmények? A jövőben ezekről az előtted eddig eltitkolt információkról is elkezdjük lerántani a leplet.

Tarts velünk! Ha pedig tetszik, amit olvasol, akkor oszd meg ugyancsak elégedetlen munkatársaiddal, mert a tudás hatalom és rájuk is szükség lesz a sikerhez!