Munkaügyi kapcsolatok

Az Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete hat éves történetében a legtöbb esetben azért kényszerült különböző akciók megszervezésére, mert a munkáltatók egy része elutasította, az MCDSz párbeszédre tett javaslatait. Ezeket az akciókat a munkáltatók többségében károsnak és feleslegesnek ítélték, az MCDSz pedig sok energiát volt kénytelen ölni ezek előkészítésébe és jogszerű lefolytatásába. Pedig rendezett munkaügyi kapcsolatok keretében tárgyalások megtartásával kivétel nélkül elkerülhetők lettek volna a mindkét fél számára kellemetlen helyzetek.

Sok munkáltató úgy gondolja, hogy akkor keletkeznek a problémák, amikor megjelenik a cégénél egy szakszervezet. Pedig a meg nem hallgatott munkavállalókban felhalmozódott gondok teremtik meg az igényt arra, hogy a munkáltatóval szervezett formában egyeztetni lehessen azok megoldásáról.

Éppen ezért az MCDSz abban érdekelt, hogy minden olyan munkáltatónál, ahol tagjai képviseletét ellátja, rendezett munkaügyi kapcsolatok keretében történjen az érdekegyeztetés.

Meggyőződésünk, hogy a munkáltató és az MCDSz rendszeres párbeszédének keretet adó együttműködési megállapodás biztosítja mindkét fél számára, hogy minden olyan kérdést, amely a munkavállalókat érinti tárgyalás keretében tudjanak rendezni.

Rendkívül fontos, hogy mindkét érintett fél részvételével létre tudjunk hozni egy olyan érdekegyeztető fórumot, amely rendszeresen, illetve szükség esetén összehívható és előre lefektetett elvek alapján működik.

A vállalati érdekegyeztető fórumokon lehetőség van szakmai egyeztetésre, döntések előkészítésére és megállapodások megkötésére is, amennyiben a résztvevők döntésképesek.

A szakszervezetekkel történő tudatos és partneri együttműködés a munkáltatókra is jótékony hatnak, mert megteremthető a folyamatos munkabéke, amely biztosítja a tervezhetőséget és a termelés kiszámíthatóságát, a cég termelékenységét befolyásoló munkavállalói problémák szakszervezet képviseletében felszínre kerülnek. Mindezek jótékony hatással vannak a munkavállalói lojalitásra, a hatékonyság növelésére, a cég jó hírének erősítésére és a versenyképességének javítására.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess legfrissebb híreinkről, szolgáltatásainkról.

Elérhetőségünk

© Copyright 2016. Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete Minden jog fenttartva.

Weboldal készítés