Szolgáltatások

Nem tudjátok hogyan kell? Sokfélét hallottatok és már teljesen összezavarodtatok? Esetleg gyorsan volna szükséges egy szakszervezet a munkahelyeteken?

Akkor olvassátok el az alábbiakat és vegyétek fel velünk a kapcsolatot! Segítünk!

Mielőtt valaki belevágna egy új szakszervezet megalapításába, fontos tudni, hogy 2010. óta megváltozott a jogi környezet. Általános tapasztalat, hogy a frissen alakult szakszervezetek bejegyzése – és az ezzel járó jogok érvényesítése – akár egy évig is elhúzódhat. Ez sajnos komoly hátrány akkor, amikor azért dönt valaki a szakszervezet alapítás mellett, mert munkahelyi problémái vannak. A jelenlegi szabályozás sajnos számtalan jogot elvett a még be nem jegyzett szakszervezetektől, így azok alig működhetnek abban a kritikus időszakban, amikor megalakulásuk után erős szervezésbe és érdekvédelembe kellene kezdeniük. 

Ezen okok miatt az új szakszervezetek alapítása helyett határozottan azt javasoljuk, hogy MCDSz-es Alapszervezet létrehozása mellett döntsetek.

Részletekért kattints ide! >>

Leendő tagjainknak és tisztségviselőinknek továbbá olyan Munkavállalóknak, akik szakszervezet létrehozásán és tisztségvállaláson törik a fejüket, azok számára szakmai képzéseket tartunk szakértőink bevonásával az alábbi témákban:

 • szakszervezeti alapismeretek
 • munkajogi alapismeretek
 • Szakszervezet 4.0.
 • szervezés és kommunikáció
 • tárgyalástechnika
 • bértárgyalás
 • kollektív szerződés
 • nyomásgyakorló eszközök (agitáció, aláírásgyűjtés, demonstrációk, gyűlések, sajtó, passzív ellenállások, lassú munkavégzés, előírások fokozott betartása, sztrájk etc.)
Képzéseink díjmentesek, amelyek időpontja és helyszíne előzetes időpont egyeztetés részét képezi.

Amennyiben igényt tartasz vagy tartotok képzéseinkre, akkor a weboldalunkon fellelhető elérhetőségeink bármelyikén vegyétek fel velünk a kapcsolatot időpont- és helyszínegyeztetés céljából.

Az MCDSz folyamatosan arra törekszik, hogy professzionális és hatékony szervezetként működjön. A munkavállalói érdekek profi menedzselése új típusú szemléletet igényel.

Az MCDSz komoly, széles körű rálátással és unikális stratégiával rendelkezik a munkavállalói érdekvédelemi területen, így mind a kollektív tárgyalások, a foglalkoztatási és jövedelmi kérdések, a munkakörülményekkel kapcsolatos szakmai kérdések, továbbá a béralku illetve a sztrájkszervezés terén is nagy tapasztalattal bír.

Stratégiánk szerint magasan képzett, önálló és önkritikus szakszervezeti munkatársak és tisztségviselők kellenek. Szakemberek, akik megfelelően és hitelesen tudják képviselni és megvédeni a dolgozói érdekeket.

Az MCDSz kollektív érdekvédelmi funkciója betöltését professzionális szakapparátusának működtetésével, folyamatos bővítésével és fejlesztésével biztosítja.

Kollektív érdekvédelmi munkánk során folyamatosan elemezzük az adott vállalat gazdasági helyzetét és mutatóit, a keresetek alakulását, a bérrendszer összetételét, a foglalkoztatottak létszámát, a fluktuációt, a foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi szabályok betartását, továbbá figyelemmel kísérjük a munkáltatói belső szabályzatok kialakítását és az egyéb munkaügyi iratok (pl. munkaszerződés), szerződések elkészítését és alkalmazását. Ezek alapján az adott vállalatra nézve konkrét helyi érdekvédelmi stratégiát állítunk fel a helyi Munkavállalókkal szorosan együttműködve, emellett minden évben reálbéremelést szorgalmazunk.

Kollektív érdekvédelmi munkánk sikere abban áll, hogy a Szakszervezet 4.0 Stratégiánk alapján a szervezet erőforrásait kizárólag a tagok közösségét és érdekvédelmét szolgáló célokra fordítjuk, így:

 • a tagok öntudatosítására, a szolidaritási hajlandóság megerősítésére,
 • a tisztségviselők felkészítésére, tudásának bővítésére,
 • a munkáltatókkal történő egyenrangú partneri viszonyt biztosító szakértelem és
  nyomásgyakorló képesség megteremtésére,
 • a szervezet gazdasági függetlenségére,
 • a szolidaritás elvét követve és az összefogás adta előnyök alapján a tagoknak nyújtandó és a valós érdekeiket támogató szolgáltatásokra (pl.: munkavállalói felelősség- és jogvédelmi biztosítás).

A Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete kiemelt figyelmet fordít tagjai jogvédelmére.
Tagjainkat – és sokszor a nálunk nem tagviszonnyal rendelkező munkavállalókat is – teljes körű jogi védelemben részesítjük, ami a munkáltatóval és a munkaügyi bíróságokon való jogi képviseletben, továbbá jogi tanácsadásban nyilvánul meg.

Célunk a hátrányos, kiszolgáltatott helyzetben levő MCDSz-es tagok jogi védelme, érdekképviselete, valamint ezáltal és ezen keresztül a társadalmi jogtudat növelése.

Ezt a szolgáltatásunkat folyamatosan bővítjük annak érdekében, hogy ne csak tagjaink, hanem valamennyi munkavállaló igénybe vehesse majd; aztán majd Ők is – reményeink szerint – tagságukkal tovább erősíthetik szakszervezetünk érdekérvényesítő képességét.

E szolgáltatást a Jogsegély Szabályzatunk szabályozza.

Légy biztosított napi 23 Ft-ért, mert Téged is bármikor, bárhol érhet baleset!

 • Signal biztosítás

Az MCDSz hivatalos partnerével, a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.-vel kötött megállapodás alapján az alig 2.000 Ft-os rendkívül alacsony percdíjas, és a kevesebb, mint 5.000 Ft-ért elérhető korlátlan csomagjainkat magában foglaló flottánkról kérd részletes tájékoztatásunkat az mcdsz@mcdsz.hu e-mail címen.

Segítünk elhelyezkedni!

Ez a szolgáltatás az MCDSz munkahelyteremtő és munkahelymegőrző szándékát érvényesíti és arra irányul, hogy elősegítse a munkát keresők és a munkát kínálók találkozását foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítése céljából, ideértve a magyar állampolgárok külföldre való közvetítését is munkaviszony létesítése céljából.

Az MCDSz az évek során számos munkáltatóval alakított ki rendezett munkaügyi kapcsolatot, ezért kapcsolati tőkéje révén a munkát kereső Tagjai számára gyors segítséget tud nyújtani az elhelyezkedésben, illetve megfelelő, családbarát munkakör megtalálásában. Mivel érdekvédelmi munkája során folyamatosan figyelemmel kíséri az egyéb foglalkoztatási gyakorlatokat és a különféle vállalatpolitikákat, ezért széles körű rálátással rendelkezik a családbarát humánpolitikai megoldásokkal és családsegítő szolgáltatásokkal rendelkező munkáltatók körében.

Emellett az elhelyezkedést tanácsadással és egyéb, az elhelyezkedés sikerességét szolgáló segítségnyújtással, mint:

 • önéletrajzok elkészítésével és felülvizsgálatával, aktualizálásával
 • állásinterjúra való felkészítéssel,
 • munkaszerződések véleményezésével vagy elkészítésével,
 • egyéb munkaügyi iratok elkészítésével,
 • továbbá sikeres elhelyezkedés esetén munkahelyi beilleszkedéssel
  támogatja.

Amennyiben igénybe kívánod venni ezt a szolgáltatásunkat, úgy nem kell mást tenned, mint belépni az MCDSz-be (Belépési Nyilatkozat letöltése), majd az űrlap (jobbra vagy lent) kitöltésével felvenni velünk a kapcsolatot.

Az MCDSz azon vállalatoknál, ahol érdekképviseleti szervezetként működik, ott egy folyamatos kontroll tevékenységet lát el, amely keretein belül folyamatosan ellenőrzi az adott Munkáltatónál a foglalkoztatási, a munkaügyi, és a munkavédelmi szabályok betartását.

Ennek alapján rendszeresen elemzi és véleményezi a munkáltatónál alkalmazott munkaszerződéseket, a foglalkoztatási gyakorlatát, a munkáltató belső szabályzatait és azt, hogy kollektív szerződés és egyéb megállapodások megléte esetén betartja-e az abban foglaltakat.

Kiemelt figyelmet fordítunk a munka díjazására, a munkaidő-beosztásra és pihenőidőre, a szabadság kiadására vonatkozó szabályok, továbbá a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége és az egyenlő bánásmód követelménye betartásának ellenőrzésére is.

Igény esetén Tagjaink vonatkozásában szakértőinkkel ellenőrizzük a bérelszámolás helyességét is, és elszámolási anomália fennállása esetén jogorvoslatot és teljes körű képviseletet biztosítunk a részükre.

Az MCDSz egyéb tájékoztatóiban és hírlevél útján folyamatosan tájékoztatja Tagjait a munka világát érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseiről.

Ezenfelül tájékoztatást ad Tagjainak a más vállalatoknál szerzett szakmai tapasztalatairól, amely sokszor hasznos lehet, hiszen bizonyos esetekben más Munkáltatónál is fennállhatnak ugyanazon problémák, amelyek sokszor azonos megoldást igényelnek, és amelyre már van „recept” az MCDSz-nél.

Egyéb munkaügyi és munkajogi ügyekben nem csak Tagjaink, hanem valamennyi Munkavállaló számára is tanácsot és iránymutatást adunk egy-egy konkrét ügy kapcsán.

Szakszervezeti tanácsadói iroda Németországban

Egy közép-kelet európai ország állampolgáraként Dortmundban vagy Északrajna-Vesztfáliában dolgozik? – Megkapja a bért, amelyet megígértek Önnek? – Nem tudja, hogy létezik-e minimálbér, amely Önnek jár? – Teljesített túlórákat, de ezek nem lettek kifizetve? – Tudja, hogy hány szabadnap jár Önnek? – A munkája veszélyes az egészségére? – Nem tudja, hogy be van-e biztosítva betegség vagy balesetek esetére?

Kérdezni szeretne a jogairól, vagy úgy érzi, igazságtalanul bántak Önnel? Németországban léteznek törvény által előírt minimális munkakörülmények, amelyeket minden munkaadónak kötelessége biztosítani. Egyes ágazatokban csoportos szerződések/minimálbérek vannak érvényben, ezek minden dolgozónak járnak.

Keresse fel a dortmundi szakszervezeti tanácsadó irodát, hiszen csak akkor érvényesítheti jogait, ha ismeri ezeket! – Együtt dolgozik más tanácsadó irodákkal, szervezetekkel. – Elemzi az Ön helyzetét, megmutatja lehetőségeit és segít jogai érvényesítésében. – Az adatait senkinek nem adja tovább a beleegyezése nélkül. – Minden segítség és tanácsadás ingyenes. – Beszélt nyelvek: Magyar, Német, Angol, Román.

A tanácsadás a Német Szakszervezetek Szövetsége – Deutscher Gewerkschaftsbund (DGB) „Faire Mobilität – Arbeit nehmer-freizügigkeit sozial, gerecht und aktiv“ projektjének a része. A projekt keretében tanácsadói irodák nyiltak Hamburg, Frankfurt am Main, Berlin, Stuttgart, München és Dortmund városokban. Dortmundban bármely ágazatban dolgozóknak segítenek tanácsadással.

Tanácsadás Dortmundban:

Projekt Faire MobilitätKönigswall 36, ver.di épület

Ügyfélfogadás: Kedd  14:00 – 17:30 Csütörtök 10:00 – 14:00 Egyéb időpontokban hétfőtől péntekig telefonos vagy email egyeztetés alapján!

Így találja meg: A dortmundi főpályaudvar (Dortmund Hbf.) közelében, a Königswall 36. szám alatti ver.di – épület földszintjén balra. Kapcsolat: Königswall 36, ver.di épület, Beratungsstelle Faire Mobilität Tanácsadó: Sepsi Szabolcs Tel: +49 (0)231 54507982  |  Mobil: +49 (0) 175 1842680 szabolcs.sepsi@bfw.eu.com | www.faire-mobilitaet.de

A projekt, amelynek felelőse a DGB szövetségi vezetősége, az alábbi projektpartnerekkel együtt valósul meg: bfw – Competence Center EUROPA, Europäischer Verein für Wanderarbeiterfragen (Szakmai Továbbképzés – Európai Kompetenciaközpont, migráns munkavállalók kérdéseinek európai egyesülete) és PCG – PROJECT CONSULT GmbH kft. Dortundban partner az Arbeit und Leben NRW.V.i.S.d.P.: Annelie Buntenbach, DGB-Bundesvorstand, Henriette-Herz-Platz 2, 10178 Berlin.

Partnereink

Munkaközvetítés

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess legfrissebb híreinkről, szolgáltatásainkról.

© Copyright 2016. Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete Minden jog fenttartva.

Weboldal készítés