Sztrájk

Elégedetlenek vagytok a béreket, a munkakörülményeket vagy a munkáltató intézkedéseket illetően, és sztrájkolni készültök? Nem tudjátok hogyan fogjatok hozzá? Egyáltalán nem is vagytok benne biztosak, hogy szükséges-e ezt meglépni?

Akkor olvassátok el az alábbiakat és vegyétek fel velünk a kapcsolatot! Segítünk!

Az embernek alapvető joga, hogy tiltakozhasson az őt ért jogtalan sérelme miatt. Ebből következően a munkavállalót is megilleti ez a jog.

A munkáltató és a munkavállalók konfliktusában a tárgyalást tarjuk és fogadjuk el, mint célravezető eszközt, de az élet produkálhat olyan helyzeteket, amelyek megoldása – a munkavállalói érdeknek nyomatékos kifejezéseként – nem nélkülözheti a sztrájk, mint végső eszköz felhasználását sem.

Az MCDSz vallja, hogy a sztrájk nem cél, hanem eszköz. Olyan eszköz, mellyel akkor szabad élni, ha

  • elérhető és világos célért hirdetik meg,
  • törvényes megvalósításának feltételei biztosítottak,

mert csak ez esetben oszlik meg a károkozás felelőssége a munkáltató és a sztrájkolók között!

A sztrájk a sztrájktörvény által szabályozott érdekérvényesítő eszköz. A sztrájkot szabályozó 1989 évi VII. törvény 1.§.(1) bek. szerint „A dolgozókat gazdasági és szociális érdekeik biztosítására – az e törvényben meghatározott feltételek szerint – megilleti a sztrájk joga.

Ahhoz, hogy a sztrájkot jogszerűen tudja, ezáltal merje alkalmazni egy munkavállalói csoport vagy egy szakszervezet, rendelkeznie kell azokkal az alapvető jogi ismeretekkel, melyek biztosítják számára és különösen tagjai számára a védelmet. Ilyen jogi ismeret például az, hogy adott konfliktus esetén határozottan el tudjuk határolni, mi az amiért szabad sztrájkot hirdetni és milyen célok esetében tilos. A törvény ennek  a körét nagyon határozottan rögzíti.

Fontos, hogy mielőtt a sztrájk mint eszköz alkalmazásra kerülne, ki kell meríteni valamennyi konfliktus oldására alkalmas, elsősorban tárgyalásos eszközt.

Ha ezek nem vezettek eredményre, akkor rendkívül pontosan meg kell fogalmazni azt a célkitűzést, melynek eléréséért küzd az adott dolgozói kör.

A munkaadók számára a munkabéke komoly értéket képvisel, még akkor is, ha jelentőségével többnyire csak akkor számolnak ha valami azt veszélyezteti, éppen ezért a sztrájkképesség megteremtése és folyamatos fenntartása az egyes munkavállalói csoportos és szakszervezetek részéről a hatékony érdekvédelem alapvető feltételei közé tartozik.

Nagyon fontos, hogy akikért és akikkel sztrájkba kezdünk ismerjék a körülményeket, de nem szabad, sőt tilos érzelmeiket túlfűteni, vagy kizárólag felkorbácsolt hangulatra alapozni a munkabeszüntetést.

Sohasem hirdessünk olyan sztrájkot, melynek csak érzelmi alapja van, kerülni kell az érzelemtől túlfűtött helyzeteket.

A sztrájk alkalmazása során nagyon sok feltételt kell teljesíteni ahhoz, hogy jogszerűnek minősüljön, és hogy a sztrájk miatt jogszerűen ne mondhassanak fel senkinek sem, és nem utolsó sorban hogy bízhassunk abban, hogy az eredményre is vezet majd.

Az MCDSz majd tízéves működése alatt számos jogszerű és eredményes sztrájkot szervezett. Ezért ha úgy döntötök, hogy sztrájkot kívántok szervezni, de nincs meg hozzá a kellő tapasztalat, tudás, jogi ismeret vagy éppen az elszántság és támogatottság akkor a weboldalunkon fellelhető elérhetőségeink bármelyikén feltétlen vegyétek fel velünk a kapcsolatot annak érdekében, hogy minden segítséget megadhassunk a Számotokra a megfelelő döntés meghozása érdekében.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig értesülhess a legfrissebb híreinkről, szolgáltatásainkról.

Elérhetőségünk

© Copyright 2016. Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete Minden jog fenttartva.

Weboldal készítés