1. A legnagyobb tévedésünk

MunkakönyvKarácsony Szilárd (MCDSz tagja): MUNKAKÖNYV

A legnagyobb tévedésünk

Nagyot változott a világ. Korábban, akinek nem volt Munkakönyve, vagy az üresen tátongott, közveszélyes munkakerülőnek minősült, ami társadalomellenes cselekedtetnek számított. Ma már nem köt bennünket a munkakönyv adminisztrációs kényszere, igaz, sokaknak nincs is munkája, csak fizetni valói.

A munkakönyvünkkel együtt elcseréltük a kötöttségeinket is, de azt kaptuk-e cserébe, amit vártunk: tisztes és biztos megélhetést? Több mint valószínű, hogy a jobb élet utáni vágyunkat fejeztük ki a rendszerváltás támogatásával. Hiszen ki ne szeretne magának és szeretteinek jobb életminőséget biztosítani?

Nem én állapítom meg először, hogy a bérből és fizetésből élők és a nyugdíjasok a változásoktól nem azt kapták, amit vártak. De miért nem? Nehéz erre egyértelmű választ találni. Sokféle tényezőt okolhatunk. Legtöbbször, ha szóba kerül a téma, fennhangon szoktuk szidni a hatalmon lévőket és a hirtelen meggazdagodókat. Kétségtelen, ők is tehették volna másként a dolgukat, de úgy gondolom, nem csak azért akartunk valódi demokráciát, hogy egy másik elit jóindulatától függjünk. Ez legalább bejött, hiszen tény, hogy a rendszerváltás óta hatalmat gyakorlók nem kényeztettek el bennünket.

Miért nem? Erre már egyszerűbb a válasz: mert nem az a dolguk, hogy gondoskodjanak. Dehogynem, – gondolja még ma is a többség –, hiszen nyugaton a demokrácia, a kapitalizmus és a jólét megférnek egymás mellett, mert ott a vezetők máshogy állnak a dolgokhoz.

Szerintem ez a legnagyobb tévedésünk.

Ugyanis a nyugati demokráciák jóléte nem valamilyen ajándék, hanem nagyon kemény alkuk eredménye.

Mi az alku tárgya?
– Az elvégzett munka ellenértéke.
Erről alkudni kell?
– Igen.

A munkaerő cseréje csak egy a naponta végbemenő cserék között, hiszen a csere mozgatja a világot. Gondolj csak bele, szinte mindenhez, amire vágysz, csere útján jutsz. A munkabéredhez is. Ha pedig valaki nem tudja értékesíteni munkaerejét, az kiesik a folyamatból.

Ma Magyarországon majdnem mindennek világpiaci ára van, kivéve a munkaerőt. Szerintem azért, mert rosszul alkuszunk, azaz rosszul cseréljük el. Azt kérded, hogy jössz Te ahhoz, hogy alkudozz? Egyszerűen, úgy, hogy te is tulajdonos vagy: munkaerő tulajdonos.

Gondolkozz bátran, tulajdonos módjára!

 

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess legfrissebb híreinkről, szolgáltatásainkról.

Elérhetőségünk

© Copyright 2016. Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete Minden jog fenttartva.

Weboldal készítés