13. A partnerviszony IV.

Karácsony Szilárd (MCDSz tagja): MUNKAKÖNYV

Egy feloldandó ellentmondás

Az a dolgozó, aki azért nem szakszervezeti tag, mert a szakszervezet által kiharcolt eredmények így is érvényesek rá, az elvárja, hogy mások — a társai — gondoskodjanak érdekei védelméről. De ha valaki saját magáért nem kíván tenni, azt milyen alapon várja el másoktól?

A szakértelemről

Már volt szó arról, hogy a munkáltatók speciális szakembereket foglalkoztatnak azért, hogy a számukra legelőnyösebb szerződést kössék velünk . Egy korábbi példán láttuk, hogy ezt az egyének nem, vagy közülük csak kevesen képesek ellensúlyozni. A szakszervezet egyik legnagyobb előnye, hogy ezt biztosítja tagjai számára. A szakértelem jelentősége egyébként nemcsak a „valódi” szerződések megkötésében, hanem azok betartásában is nélkülözhetetlen.

A legtöbb cégnél, intézménynél a felvétel napján az új munkavállalókat körbevezetik, és a fontosabb helyeken bemutatják. Különböző papírokat íratnak alá velük, (jobb helyen) megkapják a munkájukhoz szükséges oktatásokat és felszereléseket. Régen ilyenkor „iratkozott” be a szakszervezetbe is a munkavállaló. Ma sajnos egyre kevesebb helyen van ilyen iroda, s mivel ezekbe már nem „kötelező” bemenni, ezért ezt a lépést ki szokták hagyni. Pedig ez az egyetlen hely, ahová a munkavállalóknak a saját érdekükben kellene bekopogniuk, mert ott találják meg azt a szakértelmet, amelyre a jobb alkuhoz szükségük van.

Felvetődik a kérdés: hogyan értelmezzük a szakértelmet? A szakszervezeti szakértelem nemcsak a jogi és közgazdasági diplománál kezdődik, hanem a szakszervezeti bizalmi, a titkár és valamennyi önként vállalt tisztségviselői feladat ellátójának felkészültségén alapul.

Ez utóbbinak ugyanis azonnal lemérhető az előnye, hiszen a nekik kell először megítélniük egy adott helyzetről, hogy az a törvényekbe és/vagy a dolgozók érdekébe ütközik-e. Ugyanakkor a tisztségviselők felkészültségének esetleges hiánya nyomban komoly kudarchoz vezethet. Természetesen a problémák — többnyire súlyosabb részének — kezelése magasabb felkészültséget igényel (legalább olyat, amilyennel a munkáltató rendelkezik), ezért elengedhetetlenül szükség van a munkavállalók oldalán álló „speciális szaktudásúakra” is. Megfelelő szakértelem felvonultatása nélkül a legszervezettebb szakszervezet is csak fogatlan oroszlán. Ugyanakkor, sok esetben, az eredményes alku lefolytatásához a legalaposabb szakértelem sem bizonyul elegendőnek, ezért szükség lehet nyomásgyakorlásra.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess legfrissebb híreinkről, szolgáltatásainkról.

Elérhetőségünk

© Copyright 2016. Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete Minden jog fenttartva.

Weboldal készítés